Suka tak makan buah jambu batu? Sedap dimakan begitu sahaja. Buahnya berasa masam-manisssss :)
Jambu batu dikatakan mengandungi banyak khasiat. Namun khasiatnya
tidak akan diperolehi jika tidak mendapatkannya dalam kuantiti yang
mencukupi, makan sekali tak akan terus dapat khasiat, lebih baik
diamalkan.
Jom kita tengok apa khasiat buah jambu batu untuk kesihatan.
Jambu batu mengandungi vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, zat besi, fosforus,kalsium, kalium, natrium, protein, serat, asid nikotinik, asid pantotenik dan pottasium.
Jambu batu mengandungi vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, zat besi, fosforus,kalsium, kalium, natrium, protein, serat, asid nikotinik, asid pantotenik dan pottasium.
1. Menghilangkan rasa mual semasa mengandung.
2. Menurunkan paras kolesterol dalam darah.
3. Menurunkan paras gula dalam darah.
4. Mengurangkan berat badan.
2. Menurunkan paras kolesterol dalam darah.
3. Menurunkan paras gula dalam darah.
4. Mengurangkan berat badan.
5. Mengawal tekanan darah.
6. Membantu pertumbuhan kulit yang licin dan sihat.
7. Mampu menaikkan sel darah putih dan merah.
8. Meningkatkan kadar sistem metabolisme
9. Membantu penghadaman dan mengelak sembelit, mengubat cirit-birit.
10. Ejen antioksida (melambatkan proses penuaan - awet muda, melawan kanser, immuniti)
11. Berkesan dalam menurunkan kadar kolesterol dan tahap glukosa dalam darah.
12. Bahan antioksidan yang berkesan
13. Dapat memperbaiki keadaan kulit dan mencegah masalah kulit
14. Baik untuk sembelit
Jus Jambu Batu yang mentah dapat melegakan penyakit batuk dan selesema. Jadi bersamalah kita minum jus jambu disamping memakannya dengan asam garam kehidupan :)
Jus Jambu Fresh! |
Jambu bersama asam boi! |
No comments:
Post a Comment